Na Mariánskej hore pri Levoči sa za účasti skautov konala sv. liturgia

05.08.2007 Levoča

Mariánska hora/Levoča 5. augusta (TASR) - Stovkám mladých skautov zapájajúcim sa v týchto dňoch do medzinárodnej akcie EUROMOOT 2007 bola venovaná archijerejská svätá liturgia, ktorá sa dnes konala na Mariánskej hore v Levoči.
Akciu, ktorá sa koná od 4. do 11. augusta na území východného Slovenska a čiastočne Poľska pri príležitosti storočnice skautingu, organizuje Medzinárodná únia vodkýň a skautov Európy. "Záštitu nad ňou prevzal slovenský eurokomisár Ján Figeľ a zúčastňuje sa na nej okolo 3500 mladých ľudí z 15 krajín Európy, " uviedol pre TASR hovorca prešovského gréckokatolíckeho biskupstva Ľubomír Petrík. Dodal, že mladí skauti od 17 do 21 rokov pochádzajú z Talianska, Francúzska, Poľska, Nemecka, Belgicka, Litvy, Bieloruska a ďalších krajín.
Akciu odštartovali v sobotu na Mariánskej hore, odkiaľ sa skauti presunú formou putovného tábora cez Tatry, Pieniny a ďalšími časťami Karpatského oblúka do Poľska. Vytýčených majú dovedna 11 rozličných trás. Putovanie ukončia na známom pútnickom mieste - v poľskej Čenstochovej.
Medzinárodnú úniu vodkýň a skautov Európy - Federáciu európskeho skautingu už niekoľko desaťročí uznáva Rada Európy, od 12. marca 1980 najprv s poradným a teraz s členským štatútom. Od augusta 2003 je medzinárodným privátnym združením veriacich pápežského práva, teda právnickou osobou v duchu kanónov Kódexu cirkevného práva. Spája skautské združenia v 20 krajinách Európy. Združuje viac ako 70-tisíc chlapcov a dievčat od 8 do 21 rokov. Jej cieľom je prispieť k náboženskému, morálnemu, občianskemu a fyzickému formovaniu mládeže prostredníctvom skautskej metódy v kresťansky interpretovanom duchu zakladateľa skautingu, lorda Badena Powella.
 

Vyberte región